Friday, February 21, 2014

KRISIS PERLEMBAGAAN DIJANGKA AKAN MELANDA NEGERI SELANGOR

SEBELUM PENGUNDI KAJANG KELUAR MENGUNDI DALAM PRK KAJANG, MEREKA PERLU MEMBERI PERTIMBANGAN KEPADA BEBERAPA ISU PERUNDANGAN YANG DIJANGKA AKAN MELANDA DISELANGOR KESAN GELORA DALAM KEPIMPINAN PARTI PKR.

Menurut Shad Faruqi, seorang pakar perlembagaan dan perundangan, Negeri Selangor dijangka akan melanda krisis perundangan sejurus selesainya PRK Kajang. Agenda politik DS Anwar Ibrahim tidak mudah tercapai  dengan pelan menolak  TS Khalid daripada jawatan MB Selangor.
Ramai pakar-pakar undang-undang dan perlembagaan bersetuju dengan pandan Prof.Shad Faruqi berdasarkan landskap dan pemikiran malah trend politik diSelangor.
Rakyat Selangor dijangka akan menghadapi krisis Perlembagaan atau Perundangan sekiranya DS Anwar Ibrahim terus kejar agenda politiknya untuk mengganti  TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.
 Keputusan PRU13,   dimana kerusi PKR,DAP dan PAS bertambah sehingga menjadi 44 kerusi daripada jumlah 56, jelas menunjukkan rakyat , khususnya pengundi Selangor  amat puas hati dengan pimpinan dan pentadbiran TS Khalid. Namun, ada kumpulan dalam PKR tidak suka melihat  TS Khalid meningkat  dengan mendadak popularitinya di Selangor.  Ini menimbulkan usaha untuk menolak TS Khalid daripada kerusi MB dengan alasan kononnya TS Khalid gagal urus politik dengan cekapnya. DS Anwar secara terbuka mendakwa TS Khalid adalah seorang pandai urus pentadbiran tetapi tidak cekap urus politik negeri Selangor!
Dengan  latarbelakang ini, DS Anwar dilaporkan rancang untuk   mengadakan pilihan raya kecil Kajang untuk  beliau menjadi calun DUN Kajng  dan sekiranya menang  terus menjadi MB Selangor , menolak TS Khalid dari kerusi MB.
Apakah agenda politik Anwar mudah tercapai dalam suasana  politik, perundangan , kuasa institusi Raja,  dan pendapat publik yang begitu  kompleks  dan luar jangkaan  pada ketika ini? TS Khalid masih dapat sokongan hebat daripada rakyat Selangor secara amnya dan ADUN-ADUN parti PAS Ssecara khususnya.
Sekiranya DS Anwar menang dan ingin menjadi MB Selangor, apakah ada kekosongan pada ketika ini jawatan MB Selangor? Apakah TS Khalid akan meletak jawatan sebagai MB Selangor untuk beri jalan kepada DS Anwar? Sekiranya TS Khalid enggan letak jawatan, apakah majoriti ahli DUN Selangor akan lulus usul tidak percaya terhadap TS Khalid? Apakah  Sultan Selangor akan pecat TS Khalid dari jawatan MB dan lantik MB baru  dengan kuasa yang ada  pada Tuanku  seperti  tercatit dalam Perkara  55 (2)( a) Perlembagaan Selangor?   Apakah TS Khalid akan nasihat Sultan Selangor untuk bubar DUN sekiranya beliau dipaksa oleh pimpinan dan kumpulan yang menentang beliau  dalam PKR? Apakah Sultan Selangor akan menerima sebulat –bulat nasihat TS Khalid untuk bubar DUN? Menurut Perlembagaan Selangor, Perkara 55(2)(b), Sultan Selangor berkuasa untuk menerima atau  menolak nasihat yang disampaikan oleh MB Selangor untuk bubar DUN!


No comments: